Boek review | Ik snap het wel, maar niet zo snel...
lage verwerkingssnelheid
Boekreview | Ik snap het wel, maar niet zo snel…

Ik snap het wel maar niet zo snel…Wat kun je doen voor kinderen met een langzame informatieverwerking? | Een boek van Ellen Braaten en Brian Willoughby, Hogrefe Uitgevers, Amsterdam.

In het kort

Heel fijn boek om te lezen als je kind zojuist een IQ-test heeft gemaakt en je hebt ontdekt dat er sprake is van een lage verwerkingssnelheid. Want blijkbaar is je kind best slim genoeg, maar door de lage verwerkingssnelheid gaat het toch niet op school…En dan? Ook als je kind nog niet getest of onderzocht is en je twijfelt erover of je onderzoek wilt laten doen: dit boek is super!

Leesbaar: 9 Bruikbaar: 9 Onderwerpen: IQ, ADHD, ADD, lage verwerkingssnelheid, informatieverwerking

Heel fijn dat het boek voorbeelden uit het echte leven geeft. Je herkent je makkelijk in de voorbeelden die ouders geven in het boek. Het boek beschrijft op een positieve manier hoe ‘het werkt’. Er wordt geschreven in leesbare taal, zonder afbreuk te doen aan de wetenschappelijk uitleg van de problemen.

“Kost het jouw kind meer tijd en moeite an andere kinderen om zich ’s morgens aan te kleden? Is jouw kind vaak te laat? Lukt het hem maar niet om zijn huiswerk op tijd af te hebben? Of om snel op een eenvoudige vraag te reageren?” (Achterflap van het boek: Ik snap het wel maar niet zo snel… ISBN 97809079729-97-5)

Een verademing om je kind te herkennen en de voorbeelden te herkennen. Het boek is realistisch over wat je van je kind kunt verwachten op een opbeurende open wijze.

Leren omgaan met lage verwerkingssnelheid is de rode draad in het boek. Het boek beschrijft ook de grootste missers van ouders: schreeuwen tegen je kind om het iets te laten doen, je kind lui noemen of al het werk van je kind overnemen.

Tips

Het hele boek staat vol met handige tips, bijvoorbeeld hoe je geschikte psychologen of orthopedagogen zoekt. Maar ook lekker praktische tips voor thuis: Doe dingen op de dezelfde dag dezelfde tijd, dezelfde plaats. Houd de klok in de gaten. Bedenk je dat acties (beelden) meer zeggen dan woorden. Achterin het boek staan er heel veel handige links naar websites die je kunnen helpen. Maar ook voorbeelden van hoe een diagnose en behandeling er uit zou kunnen zien.

Wieke van Leeuwen, leerkracht basisonderwijs en moeder van 2 zonen.

Geef een reactie